Silver Island – en reise utenom det vanlige

Silver Island – en reise utenom det vanlige

I vinduet på rommet vårt “Eos” sitter jeg og leser om historien til Silver Island, eller Argyronisos, som den heter på gresk 

Noen timers reise fra Athen i Hellas, ligger en liten privat øy der ekteparet Lissa og Corne, og søsteren til Lissa har skapt et økovennlig paradis. Et sted der du kan finne ro og bare være. Et sted der tiden har stått litt stille. Det er slik vi har behov for enkelte ganger i livet. Tilbake til det enkle og naturlige. Ingen tv. Ingen nyheter. Være tett på naturen. Mat som lages fra bunnen av. Ren mat. Lokal mat. Et sted der du våkner til hanen som galer. Yoga og meditasjon før en nydelig frokost ute med gode samtaler og tilstedeværelse. Det er et sted der du kan vandre rundt hele øya uten å treffe på så mange andre enn høner og haner, som lever det gode frie liv, øyas katt “Kosmos” eller den kjærlige hunden “Lulu”, som kommer for litt kos. Et sted der du kan finne din egen lille oase blant oliventrær med en bok i en hengekøye. I en tretopphytte, som tatt ut fra en barndoms drøm. Eller på en liten strand. Bade. Padle i kajakk. Lese bøker. Meditere på toppen av øya til soloppgang. Be i kirken om du har lyst til det – for ja, den lille øya har sin egen lille kirke! Og et fyrhus. Øya har også små hytter der du kan få ulike behandlinger som Shiatsu, aromaterapi, lære om kosthold, oljer eller massasje. Yogalærerne som er på de ulike ukene tilbyr ulike ting etter hvilken kompetanse de har. Jeg synes selvfølgelig vi var utrolig heldige som hadde Karuna – en dyktig yogalærer med kompetanse innen Ayurveda. Hun delte av mye av kunnskapen sin om yoga, meditasjon, chakraer, mantra, og ikke minst om rene essensielle oljer fra DoTerra, som vi brukte i meditasjon.

Huset og villaen er vakkert dekorert med en nydelig blanding av nytt og gammelt. Buddhaer og statuer, både fra Asia og Afrika. Gamle kart og bilder. Kunst laget blant annet fra naturen, gjenbruk og ting funnet i fjæra. 

      

Silver Island har laget egen vegetarkokebok med all den fantastiske maten. Mange av oppskriftene er også veganske, eller kan lett gjøres veganske. Jeg bestilte kokeboken her: http://www.blurb.com/b/7040879-silver-island-recipes


Mennesker som ønsker å oppleve en unik yoga retreat der harmoni, natur og ren mat står i fokus, vil elske dette stedet!

   
Har du lyst til å se flere matbilder fra Silver Island, kan du kikke inn på Instagram @dharmalivi eller @thecyprusvegan – der min venninne Sam deler mange oppskrifter og bilder av vegansk mat

Da jeg var på vei til kjøkkenet for å hente meg litt frukt, oppdaget jeg han her spankulerende rundt! Eller det så egentlig ut som han listet seg rundt og håpet at han ikke skulle bli oppdaget! Haha! For et herlig sted! Her er det godt å være dyr.

      

      

Kosmos sitter og funderer over livet…Hehe… En stund før lunsj pleier jeg å titte innom kjøkkenet for å se hva de lager. Det luktet alltid så utrolig godt! På vei inn spurte Corne meg om jeg hadde tatt bilder av kurven. Jeg lurte litt på om han tulla med meg og var litt ironisk, siden jeg gikk rundt med kamera hele tiden. “Eeehh..nei, det har jeg ikke. Hvorfor skulle jeg det?” Så ba han meg kikke litt nærmere…og der lå den lille pjusken og sov så søtt! Og brydde seg ikke om å bli tatt bilde av. Det gjør derimot Lulu. Bare så du vet det. Hun liker ikke å bli tatt bilde av. Trodde det var litt tull, men hver gang hun så en mobil eller et kamera – poff! borte!

Noen morgener stod vi før hanen, føltes det som. Jeg tror vi ble vekket av hanene som galte til hverandre lenge før sola stod opp.

Morgenfugler og sånne som meg, som kommer seg opp kun av viljen, møtes for å gå hit å meditere til soloppgang, før yoga og

frokost. Morgener som denne setter fotspor i sjelen…

   

Både Lissa og Corne er utrolig dyktige kokker med lidenskap for naturlig mat, som tryller uten kjøtt på kjøkkenet!

Jeg gledet meg alltid til måltidene, ikke bare for maten, men også for den vakre borddekningen.

Og selvsagt selskapet. Latteren sitter løst hos vertskapet, og samtalene blir mange rundt matbordet.

Silver Island har sin egen økologiske olivenolje fra alle oliventrærne på øya

Hver sesong høstes oliven og sendes for pressing. Jeg kjøpte selvsagt med meg et eksemplar. På flyplassen lurte damen i innsjekken på hvorfor i alle dager jeg kjøpte olivenolje fra Hellas, når jeg bodde på Kypros! Det er kanskje rart for noen, men for meg er det fordi jeg vil støtte små økologiske gårder som dette, og den smaker veldig godt. Jeg falt også for visjonen til Silver Island. De ønsker å bli så selvforsynt som mulig, og drive øya i samme ånd i årene fremover.

   

Silver Islands egne økologiske olivenolje. De har også en urtehagen med det meste av urter de trenger til matlaging. Glasskrukkene er lyslykter drevet med et solcellelokk. De er opptatt av å ta vare på naturen og gjøre minst mulig skade, derfor har miljøvennlig naturlig og nedbrytbar shampoo, balsam og såper til bruk for alle på øya. Vannet blir resirkulert og brukt til vanning. Silver Island drives helt på solceller, og regnvann samles i en stor tank der vannet filtreres. Det er en “off-grid” øy der alt drives på en miljøvennlig måte. Jeg heier på steder som dette!! Og håper flere kan følge i samme økofotspor.

Vindruer – en dag blir det kanskje økologiske vin fra Silver Island?

Det er fortsatt litt friskt om morgenen på Silver Island

Yoga i shalaen om morgenen og på ettermiddagen. To timer og morgenen og to timer på ettermiddagen gjør underverker for kropp og sjel

   
Bridge pose i yoga og standing half bow pose. Bro er ganske utfordrende for meg i og med at jeg ikke er så fleksibel. Aldri vært det, selv ikke da jeg trente kampsport flere dager i uken. Før jeg fikk en kneskade, som gjorde at jeg ikke kunne fortsette. Nå handler ikke yoga om de ulike stillingene, men noen stillinger føles veldig bra! Og det er gøy å vise. Yoga handler mer om å skape en friere flyt av energi, skape større rom, og komme i kontakt med kroppen din, pusten din og finne ro. Bare google litt på fordeler med yoga, så vil du se. Yoga er forresten for alle. Det er både gamle og unge, menn og kvinner på yoga retreat på Silver Island.

 

Jeg elsket hvordan Karuna brukte økologiske essensielle oljer i yoga og meditasjon, til å smøre på føttene og brystet for opptak i kroppen. Jeg tror jeg egentlig kunne skrevet et innlegg kun om det! Lærte så mye, som jeg tar med meg og begynner med noen enkle rutiner, som f.eks med en gang jeg våkner, istedenfor å hoppe ut av sengen med en gang, blir jeg liggende noen minutter og puste dypt og ta en dråpe essential oil i hånden, gni håndflatene mot hverandre og puste inn. Mmmm..deilig start! Hvis du er nysgjerrig på yoga retreats, oljer eller Ayurveda (som stammer fra india, og forøvrig er en av fire likeverdige medisinsystemer, som er anerkjent av staten) kan du kikke her: http://www.karunadilibero.com/

Wohoo!! En tretopphytte! Et perfekt sted for yoga “Tree pose” eller Vrksasana, som styrker ryggrad og muskler i ben, samt balansen.

    
På Silver Island har de behandlingsrom for ulike massasjer. Jeg prøvde en utrolig deilig aromabehandling med fantastiske DoTerra essensielle oljer. Det er helt rene, økologiske oljer av god kvalitet. Mange av dem kan du bruke i mat og som dråper i drikkevann, hvilket du ikke kan gjøre med de mindre rene oljene. Jeg har blitt mer opptatt av naturlige produkter, og spesielt det vi smører på huden, som er vårt største organ. Jeg prøvde også Shiatsu, som er en japansk massasje med tommel- og fingerpress. Katarina som utfører massasjene er dyktig og fantastisk til å kjenne der stress eller bekymringer har satt seg. Jeg ble litt satt ut av hele behandlingen, fordi uten å kjenne meg, leste hun meg som en åpen bok. Er det ikke rart? Alt vi går og bærer på, setter seg som spenninger, eller knuter i kroppen. Det er ikke alltid en stiv nakke handler om tiden du bruker foran pc’n.

Dager som disse…


Det er umulig å ikke kjenne på lykkefølelsen når man er i en kajakk! Jeg er så utrolig stolt over Sam som aldri hadde padlet før, og var litt redd for å bli med, men så vips satt hun der. Sammen med meg i en kajakk og opplevde både mestringsfølelse og det samme som meg; lykke! Jeg hører henne fortsatt si; “Ay ay, Captain!” til meg. En herlig dag!

En av jentene på retreaten, Cathrine har tatt pause fra bokskrivingen. I januar gir hun ut boken “Yogamamma”. Hun er yogalærer på HiYoga i Oslo og er lidenskaplig opptatt av yoga, mammayoga og baby-yoga. Så denne boken kan være verdt å være på utkikk etter både før en graviditet, under og etter.

Morgenstemning og kveldstemning på øya..

   

   

   

Jeg tror jeg forelsket meg i både øya og menneskene. Med lidenskap og mye jobb har de klart å skape noe verdifullt for både dem selv, lokalsamfunnet og for de som søker unike reiser med en annen mening enn sol og bad. Det er fint det også. Innimellom, men ofte går livet rett tilbake slik det var. Meningen med å reise til denne øya er ulik for hvert menneske, men jeg tror det som er felles er at vi søker en indre ro, inspirasjon og kunnskap. Lære mer om yoga. Om meditasjon. Om mat. Om oss selv. Og kanskje bli kjent med andre likesinnede. For meg var mye av dette grunnen, men også for å finne noen svar. For jeg lurte på hvorfor jeg etter at vi flyttet til Kypros har jeg stort sett møtt mennesker som driver med noe innen helse. Det har vært både mer spirituelle mennesker innen yoga, meditasjon, reiki, ernæringsveiledning. Ok, jeg har riktignok oppsøkt noen steder innen dette, men hele livet mitt har jeg truffet og blitt venner med folk innen så mange ulike områder. Og jeg tror jeg det var meningen at jeg skulle reise sammen med Sam, for at vennskapet skulle bli enda sterkere og for å møte nettopp noen av dem jeg møtte. For at jeg skal fortsette i den retningen jeg allerede er på vei. Er det ikke det som er så fint med livet? At vi kan utvikle oss og bli en bedre versjon rett og slett. Da vi satt på båten på vei til Silver Island fikk jeg en følelse av «øya» i “Ruffen – sjøormen som ikke kunne svømme” av Tor Åge Bringsværd. En mystisk øy som kun er synlig på enkelte dager. Det stemmer selvsagt ikke. Ikke var den så liten heller. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg fikk den assosiasjonen. Det kan ha noe med en lengsel etter å forsvinne noen dager. En søken etter noe.


Eller rett og slett bare for å gjøre yoga flere ganger om dagen, meditere, bli kjent med inspirerende mennesker, spise god vegansk mat og nyte livet. Helt uten internett. Uten å være logget på. Uten Facebook og Instagram. Uten å se eller vite hva andre driver med. Kun oss. Vi som var på øya. Jeg følte ikke jeg trengte noen digital detox da jeg dro, eller at jeg var så avhengig at jeg ikke klarte å nyte nuet. Jeg vet at jeg klarer å nyte øyeblikk, men de er ofte flyktige. Jeg føler også at jeg er tilstede sammen med andre. Men, i ettertid ser jeg at jeg hadde kanskje litt godt av det. Det blir en annen tilstedeværelse. En der du er avskåret fra verden. Der du er til stede med hele deg. I meditasjon. I yoga. I naturen. I samtaler. Sammen med andre. Jeg tror de fleste av oss er skyldige i å kikke på mobilen eller nettbrettet kanskje litt oftere enn vi har godt av. Egentlig burde jeg sendt mannen på en digital detox her! Ha ha!

Vi sier ha det til øya med et tungt hjerte, men samtidig fylt av gode opplevelser og minner for livet…Det er virkelig et helt unikt sted…

  

Avslutter med et dikt som min fantastiske venninne Sam har skrevet. Jeg tror ikke det var et tørt øye da hun leste det opp som en avskjedsgave til Silver Island. Eller det vet jeg ikke, for jeg klarte ikke se noe..snufset så fælt!

“Stepping into the unknown, whilst knowing things will change. Realizing that when you leave the Island, you will not be the same. Arriving with your earth body not intwined to your inner soul. Starting your journey with this unexplained, unknown goal. The beauty and serenity hits you like its rock. With the stillness of the waves and the lack of a clock. The blueness of the sea which unites you into it’s clutches. And all the other lost souls sharing with you whos peacefulness it touches. Strangers at first, a little awkward as you meet. But soon you become family bounded by this retreat. And gluing it together is what every family needs. Not the chickens, seals, food or the flowers orthe trees. But the very thing we all leave with bigger than the start. And that is all the people who are at it’s very heart”. Poem by Sam Thurogood

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.