Eventyr og legender på Kypros

Eventyr og legender på Kypros

Støvet legger seg som en maske i ansiktet. Har du fine linjer i ansiktet, blir de til dype furer! Vi ler. Av hverandre. Og det er godt. For en tur! For et landskap! Kypros – du er rå! Rød sand. Turkis vann. Krystallklart vann. Paradisbukter. Havskilpadder. Lange sandstrender. Kalksteinsklipper. Grotter. Bortgjemte kilder og vill natur. Eventyrene står i kø!

Et kjærlighetsbad, buggytur og en uforglemmelig båttur er litt av det du får lese om her

Ikke visste jeg at denne øya kunne tilby så mye! Kypros har utrolig mye for både de som elsker sol og strandliv, men også for de som er interessert i naturopplevelser, historie, verneverdige steder, og små nydelige landsbyer. Det jeg stort sett hadde hørt om Kypros var partystedet Aiya Napa og Kypros som destinasjon for charterferie. Ingen av delene har fristet meg så mye. Det har selvsagt vært skrevet endel om konflikten mellom Kypros og Tyrkia. Om FN’s involvering for å opprettholde fred og sikkerhet. Det kan du lese mer om her: http://www.globalis.no/Konflikter/Kypros

Jeg visste for eksempel ikke at det var skikkelig skiføre og ski resort i Troodosfjellene. Heller ikke at det regnet så mye i vintermånedene. Det var nesten som å oppleve regntiden i Asia. Vel, en liten overdrivelse, men det regnet bra mye i desember og januar. Jeg visste heller ikke at Kypros var klekkested til både Grønn havskilpadde og Karettskilpadde. Men, jeg vet at det er syv ulike havskilpadder i verden og seks av dem er truet! Derfor er dette viktige prosjekter. Det flere forskjellige Turtle Conservation steder og prosjekter her. Jeg har vært på det ett på Lara Beach i Akamas nasjonalpark, men jeg håper å få reist til et prosjekt som ligger på Nord-Kypros i løpet av sommeren. Her kan du jobbe som frivillig. Du kan lese mer om det her: http://cyprusturtles.org/


En liten babyskilpadde snart klar for nye eventyr… Når skilpaddene er store nok, slippes de ut i havet. For så å komme tilbake og legge egg på samme strand som de har blitt klekket. Derfor er det viktig å beskytte disse områdene. Jo mer utbygging det blir, jo mindre steder er igjen for dem å legge egg.


En av de mange vakre strendene i Akamas. Lara Beach. I klekkesesongen settes det opp gjerder rundt redene for å beskytte eggene.

På mange av de små veiene spesielt i Akamas, er det beste framkomstmiddelet en firehjulstrekker eller buggy. Det har ikke vært èn tur til Akamas uten jeg har sett turister som har satt fast bilen og fått ødelagt understellet på de små leiebilene, i et forsøk på å kjøre på de humpete og kronglete veiene, som ofte består av løs sand, store hull, steiner og gjørme. Sistnevnte er kun etter regntiden. Buggyturer og utleie av buggyer kan du finne de fleste steder rundt turistiområdene i Paphos. Du kan både leie egen eller reise på en tur med mange andre. Vi har reist flere ganger med et firma som ligger i Coral Bay. De kan jeg trygt anbefale. Her: http://www.chrisandreourentals.com/ Da vi kom hit var det like før vi kjøpte buggy istedenfor bil!:) Men, det er litt mer praktisk med en bil på vinteren. Kanskje det blir en buggy på oss i år?

Akamas ligger nord-vest på Kypros og et et stor område bestående av skog og daler, grotter og lange vakre sandstrender. I Akamas finner du både Blue Lagoon, Afrodites bad, Lara Beach , Avakas gorge, og Akamas naturstier. Store deler av Akamas kjører du off road på humpete og støvete veier, gjennom flott natur. Klipper, kratt og vakre strender. Du får utlevert maske over nese og munn pga alt støvet. Briller er et absolutt must, hvis ikke ender dagen med svært såre øyne!


Buggykjøring i Akamas

Etter å ha parkert buggyen dro vi på båttur til Blue Lagoon fra Latchi – en kystby nord-vest i Paphos-distriktet. Blue Lagoon ligger ytterst på Akamashalvøya. Det er en lagune med krystallklart turkis vann og nydelige sandstrender. Og helt fantastisk å snorkle her! Vi skal tilbake flere ganger, det er det ingen tvil om. Det er et populært sted å dra til på sommeren og de fleste båtturene tilbyr mat og drikke…og gjerne grilling på dekk. Vi stupte uti fra båten og snorklet inn til den lille stranda og la oss i sanden og tittet opp på himmelen…der og da ble vi enige om at dette måtte vi gjøre igjen! Fikk nesten en følelse av å være på Maldivene med det turkise vannet og den myke sandstranda. Nesten. På vei tilbake ble vi sittende og skravle med et par som bodde og jobbet i Dubai – utrolig hyggelige. Det er noe av det som er så fint med å reise, er å treffe andre reisende. Dele historier. Og lærer noe nytt. Men, tiden gikk så altfor fort. Som den alltid gjør i godt selskap.

En turkis paradisbukt…

Det går fint å kombinere en tur til Akamas sammen med en tur til Adonis waterfall

Eller du kan dra på en tur kun til Adonis waterfall, som ligger noen få kilometer fra Coral Bay. For å komme frem til Adonis waterfall bør du ha firehjulstrekker eller buggy. Grusveien er er full store hull og steiner, men det er en utrolig morsom tur å kjøre med buggy. Enda bedre er det når du kommer frem til stedet fra gresk mytologi. Hvis du forventer deg en foss som i Norge, blir du nok litt skuffet. Det er ikke selve vannfallet her som gjør stedet magisk.

Det var her de elsket. Adonis og Afrodite. Det var her han døde i armene hennes….Kjærlighetshistorien i gresk mytologi 

Favorittstedet til Adonis og Afrodite. Legenden forteller en trist kjærlighetshistorie der Adonis dør i armene på Afrodite nettopp her

Vannet er deilig forfriskende, selv midt på sommeren når temperaturen stiger over 30 grader.

Drøm deg bort…eller enda bedre, lev drømmen…

One Reply to “Eventyr og legender på Kypros”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.